09:30
Pierś kurczaka zapiekana ze szpinakiem z ricottą w sosie pomidorowym pod mozzarellą podana z makaronem
Ultralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie.
Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje):
- 500 gram piersi kurczaka
- 200 gram szpinaku mrożonego
- 3 łyżki sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- oregano, bazylia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta chili
- 100 gram sera mozzarella
- 150 gram makaronu kolorowego
- świeża bazylia do dekoracji
- sól i pieprz
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu odparuje dodaję ricottę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Piersi kurczaka kroję w połowe tworząc "kieszonkę" do której nakładam farsz. Na dnie naczynia żaroodpornego wlewam passsatę pomidorową, którą mieszam z syropem klonowym, sosem sojowym oraz ziołami. Na sosie pomidorowym układam faszerowane piersi kurczaka. Ser mozzarella kroję w plastry i układam na kurczaku. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Upieczoną pierś podaję z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy