Ultralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie. 

Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje):

  • 500 gram piersi kurczaka 
  • 200 gram szpinaku mrożonego 
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej 
  • oregano, bazylia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • szczypta chili 
  • 100 gram sera mozzarella 
  • 150 gram makaronu kolorowego
  • świeża bazylia do dekoracji 
  • sól i pieprz
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu odparuje dodaję ricottę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Piersi kurczaka kroję w połowe tworząc "kieszonkę" do której nakładam farsz. Na dnie naczynia żaroodpornego wlewam passsatę pomidorową, którą mieszam z syropem klonowym, sosem sojowym oraz ziołami. Na sosie pomidorowym układam faszerowane piersi kurczaka. Ser mozzarella kroję w plastry i układam na kurczaku. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Upieczoną pierś podaję z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym. 

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy