Dynia

Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie

11:24

 
 
Uwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie!

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła)
  • szczypta soli
  • 300 gram udźca wołowego
  • 4 marchewki
  • 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu)
  • 200 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu
  • 400 gram pieczarek
  • pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Kluski śląskie
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej) i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę.

Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami
Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy kilka chwil. Kroimy marchewkę oraz dynię i również dodajemy do reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z kluskami śląskimi.

 




Zobacz także

2 komentarze