Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu
  • 250 gram mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • kakao
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 kieliszek Amaretto (ja dodałam Malibu)
Zaparzoną kawę studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao.


2 komentarze: