Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm):
Kruche ciasto inaczej:
- szklanka mąki- u mnie orkiszowa typ 2000, może być pszenna
- 80 gram oleju kokosowego w postaci płynnej (jeśli jest taka konieczność to rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru (u mnie jedna łyżka stewii)
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina
- 1 opakowanie ricotty (250 gram)
- 1/2 laski wanilii
- 4-5 łyżek cukru
- 700 gram truskawek
Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem i podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. W tym czasie miksujemy ricottę z dodatkiem cukru, dodajemy stopniowo serek kremowy Arla Apetina łyżka po łyżce. Dodajemy również ziarenka wanilii. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy: połowę w drobną kostkę, drugą część w ćwiartki. Wyciągamy upieczony spód, nakładamy truskawki pokrojone w drobną kostkę, następnie gotowy krem (dodatek serka Arpla Apetina sprawia, że krem możemy nałożyć na jeszcze ciepłe ciasto i nic się z tym nie stanie). Całość dekorujemy truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Gotowe!
Brak komentarzy