Od ponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie!

Składniki:
  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów: u mnie zazwyczaj są to włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, orzechy brazylijskie
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki miodu- u mnie lipowy
  • 1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle
  • dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania
Orzechy siekamy. Płatki ryżowe mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, cynamonem oraz miodem. Całość wkładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika.
Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami.


2 komentarze:

  1. Ja także uwielbiam granolę, ale dawno już nie robiłam :/ Twoja wygląda przepysznie, a z płatków ryżowych musiała smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj robię granolę z płatków owsianych ale tym razem okazało się, że nie mam ich w domu. Zawszę dodaję do granoli dużo orzechów, siemienia lnianego i suszonych owoców żeby nie było nudno. Super smakuje latem ze świeżymi owocami. Polecam zrobić, warto! :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń