Od ponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szklanka mieszanki orzechów: u mnie zazwyczaj są to włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, orzechy brazylijskie
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
- 5-6 łyżek siemienia lnianego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki miodu- u mnie lipowy
- 1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle
- dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania
Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami.
Ja także uwielbiam granolę, ale dawno już nie robiłam :/ Twoja wygląda przepysznie, a z płatków ryżowych musiała smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię granolę z płatków owsianych ale tym razem okazało się, że nie mam ich w domu. Zawszę dodaję do granoli dużo orzechów, siemienia lnianego i suszonych owoców żeby nie było nudno. Super smakuje latem ze świeżymi owocami. Polecam zrobić, warto! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie