Składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- 3 jaja ugotowane na miękko
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych
- 3-4 łyżki ricotty
- garść liści bazylii
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów)
- sól, pieprz
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję 6,5 minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, olejem rzepakowym, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na talerzu układamy umyte liście sałaty masłowej oraz szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Układamy pokrojone na połówki jajka oraz ricottę. Całość polewamy pesto.
Brak komentarzy