Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem
Lubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
- 400 gram pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 puszki białej fasolki
- 1 mała cukinia
- sól, pieprz
- 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano
- świeża bazylia do dekoracji
Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 10 minut skórą do góry. W tym czasie na patelnię wrzucamy kumin i bazylię- pod wpływem temperatury wydobędzie się ich niesamowity smak i zapach. Dodajemy pomidory z puszki, fasolkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość na dość dużym ogniu 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Papryki wyciągamy z piekarnika, do każdej nakładamy część pomidorowego sosu i ponownie układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika na 10 minut (również nagrzanego do 180 stopni, góra-dół). Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika i podajemy z dodatkiem listków bazylii.
Brak komentarzy