Składniki:
  • 4-5 szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu, rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego.
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
  • 2 szalotki
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 gram filetu z indyka
Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki.
Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem i karmelizowaną szalotką.



Brak komentarzy