Lubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację.

Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 puszki fasolki białej
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz, kumin, wędzona papryka
  • 3 jaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia lub kolendra do podani
Cukinię kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek kilka minut. Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki oraz pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką i dusimy 5-6 minut. Po tym czasie wbijamy 3 jaja do potrawy, przykrywamy i dusimy 3-4 minuty, tak by żółtko było nadal płynne. Podajemy z bazylią i kolendrą oraz kromką dobrego pieczywa.

Brak komentarzy