Chyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg szpinaku
  • 1/2 lampki białego wina
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 1/3 pęczka kopru
Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Szpinak myjemy i dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania.

Brak komentarzy