Sałatka z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami, gorgonzolą i fasolką szparagową
Uwielbiam sałatki, ponieważ są proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe. Ta sałatka świetnie nadaje się na kolację, jak i lunch w pracy. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam!
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec
- 1 szklanka wody
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 7-8 suszonych pomidorów
- 50 gram sera gorgonzola
- 150 gram fasoli szparagowej zielonej
Podaną ilość kaszy gotujemy w szklance wody z dodatkiem szczypty soli aż ta wchłonie ją całkowicie. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Fasolkę szparagową gotujemy przez 8 minut w wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, ser gorgonzola w kostkę. Fasolkę, suszone pomidory oraz ser dodajemy również do ugotowanej kaszy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Brak komentarzy