Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła)
- szczypta soli
- 300 gram udźca wołowego
- 4 marchewki
- 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu)
- 200 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu
- 400 gram pieczarek
- pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej) i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę.
Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami
Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy kilka chwil. Kroimy marchewkę oraz dynię i również dodajemy do reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z kluskami śląskimi.
Super gulasz, ale kluski jeszcze lepsze! ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze, zdecydowanie! :)
Usuń