Płatki ryżowe z wanilią, czereśniami i ricottą
Idealne propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie, szczególnie w upalne dni. Typowe letnie danie dzięki któremu zaczniesz swój dzień zdrowo, z pełnią energii.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka płatków ryżowych marki Kupiec
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki ricotty
- 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sok z 1/2 limonki
Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii i soku z limonki około 7-8 minut. W tym czasie w garnku gotujemy szklankę wody, po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe i gotujemy całość około 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy ziarenka z pozostałej części wanilii oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Gotowe płatki ryżowe podajemy z konfiturą czereśniową oraz łyżką ricotty dla przełamania smaku.
Brak komentarzy