Moje drogie czytelniczki z okazji Dnia Kobiet mam dla Was wspaniały przepis na pyszny i prosty deser, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Idealny na popołudnie spędzone w gronie najbliższych lub wieczór z przyjaciółkami.
Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia.
Składniki (na 2-3 porcje):
Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200 gram świeżych malin
- biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe
- 2 łyżki Amaretto
Sos czekoladowy:
- 30 gram mlecznej czekolady
- 50 gram czekolady deserowej
- 5 łyżek mleka
Krem waniliowy (budyniowy z ricottą):
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 gram ricotty
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
Przepis na krem waniliowy
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w pomniejszonej ilośc mleka. Studzę. Ostudzony budyń, ricottę, ziarenka wanilii i cukier puder miksuję do uzysikania gładkiej i jednolitej masy kremowej.
Sos czekoladowy
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w pomniejszonej ilośc mleka. Studzę. Ostudzony budyń, ricottę, ziarenka wanilii i cukier puder miksuję do uzysikania gładkiej i jednolitej masy kremowej.
Sos czekoladowy
W garnku podgrzewam mleko. Ściągam z ognia, dodaję czekoladę mleczną i deserową. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia czekolady.
Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy