Drugi na blogu przepis na babkę, tym razem marmurkową która wyszła przepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla wszystkich fanów czekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki!
Składniki (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
Składniki (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
- polewa: 100 gram białej czekolady oraz 100 gram gorzkiej czekolady
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po jednym jajku cały czas miksując masę. Na końcu dodaję ekstrakt z wanilii i sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem i wlewam część białej masy na przemian z ciemną masę. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę babkę przez 80 minut. Po tym czasie studzę chwilę w formie a potem już na kratce bez formy. Po przestudzeniu dekoruję babkę rozpuszczoną czekoladą. Osobno rozpuszczam białą czekoladę i gorzką czekoladę. Polewam tak by uzyskać fantazyjne wzory.
Przechowuję w temperaturze pokojowej.
Smacznego, Klaudia.
Przepis pochodzi z tej strony i zawiera minimalne zmiany.
Wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń