Pyszna sałatka.. A może bardziej wariacja na temat Carpaccio? Pieczony burak, wędzony łosoś, pyszny kozi ser, rukola i sos balsamiczny. Uwielbiam to połączenie, z pewnością na stałe zagości w moje kuchni. Dawno nie jadłam tak dobrze uzupełniających się składników. Panowie, może z okazji Dnia Kobiet przygotujecie swoim pięknym Paniom tak smaczne danie na śniadanie? Z pewnością niejedna byłaby zachwycona!
Składniki (na 2 porcje):
- 2-3 średnie buraki
- 100 gram wędzonego łososia
- 50 gram koziego sera
- garść rukoli
- sos balsamiczny
Buraki szoruję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Umieszczam je w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (można piec np. podczas pieczenia innych dań, stąd odpowiedni zakres temperatury) przez 1 godzinę. Buraki studzę i obieram. Kroję w plastry. Na talerzu kładę umytą i osuszoną rukolę a na niej na przemian układam buraki i wędzonego łososia. Całość posypuję pokruszonym kozim serem i polewam sosem balsamicznym. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Takie zestawienia od razu powodują u mnie ślinotok. :D
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dan w ostatnim czasie :-)
OdpowiedzUsuńsos balsamiczny wyglada na dosc gesty, ma piekny kolor! to gotowy czy domowej roboty?
Niestety jest to gotowy sos balsamiczny. :)
Usuń