Składniki (na 2-3 porcje):
- 5- 6 udek lub podudzia kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1/3 szklanki piwa
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane udka piekę jeszcze przez 45 minut w tej samej temperaturze by nabrały apetycznego koloru. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy