To danie to będzie hit, jestem o tym przekonana. Do tej pory najbardziej znane falafele to te z ciecierzycy oraz z bobu. Na festiwalu smaków w Łodzi jadłam również zrobione z grochu, każdego koloru soczewicy i przeróżnych strączków. Aromatyczne, chrupiące a w środku mięciutkie i bardzo smaczne. Polubiłam je od razu. Robiłam już falafele z ciecierzycy, które były bardzo udane i wiedziałam, że powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Tym razem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale wiecie jaka jest smaczna i jakie cuda robi dla naszego organizmu. To co, do dzieła!
Składniki:
- 200 gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry
- garść ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- olej do smażenia
Wymoczoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki (można na przykład zrobić to dzień przed planowanym podaniem dania). Sporą ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie.
Smacznego, Klaudia.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
Serdecznie zapraszam!
Przepis juz zapisany! Musze je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie bo warto! :)
Usuńextra pomysł,nigdy nie jadłam czegoś takiego,bede testować
OdpowiedzUsuńSłyszałam i jadłam przeróżne falafele ale z kaszy jaglanej nigdy więc uznałam, że to dobry pomysł by taki przepis wymyślić :)
Usuńświetny pomysł, zapisuję!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńWyglądają mega apetycznie :) no i znowu widzę przepis z kaszy jaglanej, to absolutny hit, w końcu muszę wypróbować <3
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńaaaa falafel z kaszy jaglanej!!!!! Pomysł do wykorzystania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Kobiecemysli.pl
Pozdrawiam :)
Usuń