To danie to będzie hit, jestem o tym przekonana. Do tej pory najbardziej znane falafele to te z ciecierzycy oraz z bobu. Na festiwalu smaków w Łodzi jadłam również zrobione z grochu, każdego koloru soczewicy i przeróżnych strączków. Aromatyczne, chrupiące a w środku mięciutkie i bardzo smaczne. Polubiłam je od razu. Robiłam już falafele z ciecierzycy, które były bardzo udane i wiedziałam, że powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Tym razem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale wiecie jaka jest smaczna i jakie cuda robi dla naszego organizmu. To co, do dzieła!

Składniki:
  • 200 gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry
  • garść ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • olej do smażenia
Wymoczoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki (można na przykład zrobić to dzień przed planowanym podaniem dania). Sporą ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie.

Smacznego, Klaudia.






Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
Serdecznie zapraszam!

10 komentarzy:

  1. Przepis juz zapisany! Musze je zrobić ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. extra pomysł,nigdy nie jadłam czegoś takiego,bede testować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam i jadłam przeróżne falafele ale z kaszy jaglanej nigdy więc uznałam, że to dobry pomysł by taki przepis wymyślić :)

      Usuń
  3. świetny pomysł, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega apetycznie :) no i znowu widzę przepis z kaszy jaglanej, to absolutny hit, w końcu muszę wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaa falafel z kaszy jaglanej!!!!! Pomysł do wykorzystania!

    Pozdrawiam ciepło
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń