Smaczny i korzystny dla naszego zdrowia chlebek bananowy z dodatkiem daktyli, orzechów laskowych i żurawiny. Prosty w wykonaniu i bez dodatku cukru oraz innych substancji słodzących.
Składniki:
- 1 torebka herbaty zielonej (lub 1 łyżeczka suszu) + 100 ml wrzątku
- 50 gram daktyli
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram żurawiny suszonej
- 150 gram mąki orkiszowej
- 50 gram mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany dojrzałe
- 2 duże jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- do podania: gruszki, banany, syrop daktylowy, szczypta cynamonu
Herbatę zalewam wrzącą wodą i odstawiam. Przecedzam przez sitko i dodaję do niej posiekane daktyle. Odstawiam na 5-10 minut. Następnie w malakserze miksuję daktyle z herbatą, jajka, banany i oliwę z oliwek. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę. Dodaję mokre składniki i całość krótko i dokładnie mieszam. Chlebek przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tzw. forma keksowa o długości 20 cm x 10 cm) i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce.
Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu.
Smacznego, Klaudia.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:
Serdecznie zapraszam!
Proste i przepyszne. Na pewno zagości na stałe w moim repertuarze :) dzieki za ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Jest mi bardzo miło.
UsuńPozdrawiam :)