Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na blogu jest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam na rukolę i słodką paprykę. Idealny lunch do pracy!
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1 i 1/2 szklanki wody
- 7-8 suszonych pomidorów z oleju
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek wody
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka tartego parmezanu
- dodatkowo: rukola, słodka papryka
Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem rukoli i słodkiej papryki.
Smacznego, Klaudia.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:
Mniam, naprawdę pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jest tak smaczne!! Polecam! :)
Usuń