Kolejna propozycja na śniadanie Wielkanocne. Tym razem bardzo lekka bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie.
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- garść jarmużu
- garść liści bazylii
- szczypta soli i pieprzu
- świeża bazylia do dekoracji
Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. W malakserze umieszcza jogurt naturalny, zblanszowany jarmuż, listki bazylii. Całość miksuję na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowane i obrane jajka kroję na pół i polewam sosem. Dekoruję listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy