Składniki (na 3-4 porcje):
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy + 1 szklanka wody
- 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
- 1 mały bakłażan
- 3-4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- solidna szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego
- 60-80 gram chorizo
- 50-60 gram tartego sera mozzarella
- świeża bazylia do dekoracji
Soczewicę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekany czosnek i cebulkę przez 2-3 minuty. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i smażę kilka kolejnych minut. Po tym czasie dodaję ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki i duszę całość przez 8-10 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Tłuszcz wylewam, natomiast chorizo osuszam z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Soczewicę i warzywa doprawiam solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dodaję chorizo i mieszam. Robię w masie trzy lub cztery "dołki" i wbijam do nich jajka. Przykrywam patelnię na minutę. Następnie posypuję całość serem i ponownie przykrywam na minutę. Ściągam danie z ognia. Tuż przed podaniem posypuję danie świeżą bazylią.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy