Przepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka)
  • 400 gram pomidorów z puszki
  • 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu:
Składniki i przygotowanie pulled beef:
  • 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
  • szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.

W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny.


1 komentarz: