kuchnia włoska

Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem

08:30

 Przepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego)
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka startego parmezanu
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze