Długa zima daje się we znaki. Brakuje mi wiosennych warzyw, nowalijek i świeżości. Póki jeszcze wokół wiosennej aury brak, proponuję Wam danie z dostępnych i smacznych przez cały rok mrożonych warzyw. Nie ukrywam, że przez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna!
Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna, gdyż pomidory lubią się ze słodkim smakiem. Polecam Wam serdecznie ten przepis na to szybkie, proste danie, które zrobisz w 20 minut!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka soku 
  • 3 szklanki soku pomidorowego 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego 
  • 250 gram piersi kurczaka 
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej 
  • 5-6 pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli
  • sok z cytryny, posiekana bazylia do smaku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę, czosnek i pieczarki siekam. Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i masło. Smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję kurczaka z całą marynatą i smażę całość jeszcze 4-5 minut. Dodaję posiekane pieczarki i smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję mrożony groszek oraz fasolkę i gotuję zupę jeszcze 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Podaję z posiekaną bazylią. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy