Topinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie!

Składniki na 3-4 porcje:

  •  250 gram pieczarek brązowych 
  • 200 gram topinamburu 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku 
  • sól, pieprz
  • litr bulionu warzywnego 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco  
Dodatkowo do dekoracji:
  • główki szparag zielonych 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • kilka brązowych pieczarek 
  • plastry szynki parmeńskiej 
  • sól i pieprz
Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni i przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę pokrojone w ćwiartki pieczarki brązowe i główki szparag. Na koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem i natką pietruszki. Porcję zupy wlewam na talerz, dekoruję pieczarkami smażonymi, główkami szparag i pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej. 

Smacznego, Klaudia. 


Brak komentarzy