Nasionka chia namoczone przez noc w jogurcie pięknie pęcznieją i są przepyszne. Mogłabym je jeść w absolutnie każdej ilości i z różnymi dodatkami. Na blogu jest wiele pomysłów na nasiona chia, natomiast według mnie najlepiej smakują po prostu namoczone w mleku i jogurcie greckim przez noc, z dodatkiem skórki z cytryny i miodu. Podane z musem truskawkowym i świeżymi owocami. To takie proste a zarazem smaczne rozwiązanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- garść truskawek
Nasiona mieszam z mlekiem i odstawiam na całą noc do lodówki. Kiedy nasiona wchłoną płyn mieszam je z jogurtem naturalnym, skórą cytryny oraz syropem klonowym. Truskawki miksuję na mus. Na dnie naczynia układam truskawki, następnie nakładam pudding chia. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i podaję od razu... lub zakręcam słoik i zabieram do pracy! :)
Smacznego, Klaudia.
myslalam, ze musze je ugotowac...ale przeciez dosypuje je do salatek, wiec musze koniecznie zobaczyc , czy bedzie mi to smakowac...super
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że będzie Ci smakowało- według mnie to pychota! 😍😍
Usuń