Nasionka chia namoczone przez noc w jogurcie pięknie pęcznieją i są przepyszne. Mogłabym je jeść w absolutnie każdej ilości i z różnymi dodatkami. Na blogu jest wiele pomysłów na nasiona chia, natomiast według mnie najlepiej smakują po prostu namoczone w mleku i jogurcie greckim przez noc, z dodatkiem skórki z cytryny i miodu. Podane z musem truskawkowym i świeżymi owocami. To takie proste a zarazem smaczne rozwiązanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • garść truskawek
Nasiona mieszam z mlekiem i odstawiam na całą noc do lodówki. Kiedy nasiona wchłoną płyn mieszam je z jogurtem naturalnym, skórą cytryny oraz syropem klonowym. Truskawki miksuję na mus. Na dnie naczynia układam truskawki, następnie nakładam pudding chia. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i podaję od razu... lub zakręcam słoik i zabieram do pracy! :)

Smacznego, Klaudia. 


2 komentarze:

  1. myslalam, ze musze je ugotowac...ale przeciez dosypuje je do salatek, wiec musze koniecznie zobaczyc , czy bedzie mi to smakowac...super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że będzie Ci smakowało- według mnie to pychota! 😍😍

      Usuń