08:30
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze!
W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :)
Składniki na 6 bułeczek:
- 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- szczypta soli
- odrobina ciepłego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- garść orzechów laskowych
Karmelizowany rabarbar:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- jedno ziarenko kardamonu
Zacznij od karmelizacji rabarbaru. Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Dodaj wanilię i kardamon, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę.
Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku.
Smacznego, Klaudia.
Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku.
Smacznego, Klaudia.
chyby moge wziasc orzechy wloskie, na lskowe jestem mocno uczulona ;) jak zwykle sliczne zdjecia
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, nie widzę problemu i dziękuję za komplement :)
Usuń