Bardzo prosty pomysł na śniadanie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli standardowy krem jaglany znudził Wam się- polecam wykorzystanie kaszy jaglanej w inny sposób, nadal jednak na słodko. Smaczne, ciepłe i pożywne śniadanie. Nie ma nic lepszego!
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki miodu
- 3 gruszki
- 1 jabłko
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej
- 3-4 łyżki migdałów w płatkach
- jajko
- 1 łyżka siemienia lnianego
- truskawki do podania
Kaszę jaglaną płuczę na sicie i gotuję w podanej ilości mleka razem z żurawiną do wchłonięcia płynu. Gruszki i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszam z miodem, startymi owocami, płatkami migdałów, jajkiem i siemieniem lnianym. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam przez godzinę w temperaturze 175 stopni. Podaję z salsą truskawkową, karmelem lub jogurtem naturalnym- wedle uznania.
Smacznego, Klaudia.
A poniżej kawałek mojego balkonu... podczas robienia zdjęć staje się istnym pobojowiskiem :)
lubie twoje zdjecia...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się! :)
Usuń