Bardzo prosty pomysł na śniadanie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli standardowy krem jaglany znudził Wam się- polecam wykorzystanie kaszy jaglanej w inny sposób, nadal jednak na słodko. Smaczne, ciepłe i pożywne śniadanie. Nie ma nic lepszego!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 3 gruszki 
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej 
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • jajko 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • truskawki do podania 
Kaszę jaglaną płuczę na sicie i gotuję w podanej ilości mleka razem z żurawiną do wchłonięcia płynu. Gruszki i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszam z miodem, startymi owocami, płatkami migdałów, jajkiem i siemieniem lnianym. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam przez godzinę w temperaturze 175 stopni. Podaję z salsą truskawkową, karmelem lub jogurtem naturalnym- wedle uznania. 

Smacznego, Klaudia. 




A poniżej kawałek mojego balkonu... podczas robienia zdjęć staje się istnym pobojowiskiem :) 


2 komentarze: