Topinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie!
Składniki na 3-4 porcje:
- 250 gram pieczarek brązowych
- 200 gram topinamburu
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco
Dodatkowo do dekoracji:
- główki szparag zielonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka brązowych pieczarek
- plastry szynki parmeńskiej
- sól i pieprz
Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni i przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę pokrojone w ćwiartki pieczarki brązowe i główki szparag. Na koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem i natką pietruszki. Porcję zupy wlewam na talerz, dekoruję pieczarkami smażonymi, główkami szparag i pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy