Sałatka SZTOS! Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia.
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/3 ogórka
- 1/4 papryki czerwonej
- 2-3 jaja
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- ulubione pieczywo
Sos z masła orzechowego:
- 2 łyżki masła orzechowego
- świeżo zmielona sól i pieprz
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę. Jaja gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki. Płatki migdałów prażę na suchej patelni przez minutę a pieczywo tostuję lub grilluję. Składniki sosu orzechowego umieszczam w garnuszku i podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Sałatę i warzywa umieszczam na talerzu. Układam jajka, posypuję migdałami i polewam całość sosem. Podaję z grzankami.
Smacznego, Klaudia.
ALE piękna!
OdpowiedzUsuńSuper - wiosenna!
:)
Dziękuję, to miłe! :)
Usuń