Sałatka SZTOS! Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia. 

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 1/3 ogórka 
  • 1/4 papryki czerwonej 
  • 2-3 jaja 
  • 2-3 łyżki płatków migdałów 
  • ulubione pieczywo 
Sos z masła orzechowego:
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • 5 łyżek wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • odrobina soku z cytryny 
Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę. Jaja gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki. Płatki migdałów prażę na suchej patelni przez minutę a pieczywo tostuję lub grilluję. Składniki sosu orzechowego umieszczam w garnuszku i podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Sałatę i warzywa umieszczam na talerzu. Układam jajka, posypuję migdałami i polewam całość sosem. Podaję z grzankami.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze: