Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1/4 awokado
- garść orzechów laskowych
- 1 jajko
- 1 pomidor malinowy
- 30 gram sera feta
- kawałek czerwonej cebuli
- dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję orzechami.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
Usuń