Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg schabu
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka
- 250 gram topinamburu
- 250 gram pieczarek brązowych
- cebula
Beszamel:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
- ulubiony makaron
- świeża bazylia
- ewentualnie parmezan
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki myję i kroję w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczam mięso, następnie wysypuję topinambur oraz pieczarki i całość polewam sosem. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Mięso piekę 90 minut w sosie. Podaję porcję mięsa z sosem i ugotowanym makaronem, Całość posypuję parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy