Burak

Mini tarty orkiszowe z botwiną, szparagami, mini cukinią, pleśniowym serem i jajkiem

12:15


Mini tarty, wprost na kilka kęsów, to moja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii bardziej urosnąć. Ahh, niedobra ja! Całość zapieczona z serem pleśniowym i jajkiem, podana ze szczypiorkiem. Danie idealnie nadaje się na wynos, doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno- sprawdziłam. Świetna propozycja na piknik, zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie!

Składniki (na 4 - 5 porcji):

Kruche orkiszowe ciasto na bazie margaryny Omega Optima:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wrzątku 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 150 gram margaryny Omega Optima 
  • 1 łyżeczka soli 
Dodatkowo:
  • pęczek botwiny 
  • 5-6 zielonych szparag 
  • 5-6 mini cukinii 
  • 150 gram sera z niebieską pleśnią 
  • 4-5 jaj, w zależności od ilości porcji 
  • szczypiorek 
  • sólo i pieprz
Z podanych składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i wałkuję na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0,5 cm. Ciasto kroję na kwadraty 12 cm x 12 cm. Dodatkowo z ciasta wykrawa kilka pasków o maksymalnej szerokości 0,5 cm z których tworzę ranty tarty. Aby ranty lepiej się przyklejały zwilżam brzegi wyciętych kwadratów wodą. Przygotowane spody przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, do zarumienienia. Jeżeli na powierzchni ciasta powstaną bąble to nic nie szkodzi, po upieczeniu można je przebić. Wówczas stanie się to idealne miejsce na wbicie jajka. 
Warzywa myję, osuszam i kroję. Szparagi i cukinię kroję w plastry. Botwinę drobno siekam. Ser kroję w paski. Na podpieczonych spodach umieszczam warzywa oraz ser. Wbijam jajko. Całość doprawiam solą i pieprzem. Zapiekam składniki 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję na ciepło lub na zimno, przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia.





Wiecie, że aby odpowiednio zadbać o swoją cerę i ciało potrzebna jest zbilansowana dieta? Pełnoziarniste mąki, duża ilość warzyw w diecie i odpowiednie tłuszcze to dobra droga aby zapewnić sobie doskonały wygląd każdego dnia!



Zobacz także

0 komentarze