Drób

Udka kurczaka z rozmarynowo- cytrynowym ryżem i fasolką szparagową

08:30

Wyśmienity i prosty obiad. Ryż Arborio gotowany w bulionie razem z udkami kurczaka, świeżym rozmarynem, skórką cytryny, fasolką szparagową i natką pietruszki. Danie niemalże robi się samo a smakuje doprawdy smacznie. 

Składniki:

  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 udka kurczaka 
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 pęczka świeżego rozmarynu 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • sól i pieprz
  • 200 gram zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • lampka białego wina 
  • litr warzywnego lub drobiowego bulionu 
Na oliwie z oliwek i maśle podsmażam udka kurczaka na brązowy kolor. Dodaję rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekam i smażę razem z kurczakiem. Dodaję ryż, smażę chwilę i wlewam wino. Alkohol redukuję, wlewam bulion, dodaję skórkę otartą z cytryny i przykrywam patelnię pokrywą a zawartość gotuję 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową i gotuję całość 10-15 minut bez pokrywy. Na koniec doprawiam danie solą i pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze