Fit

Curry z brokułem, batatem i marynowanym tofu oraz cytrynowa kasza gryczana niepalona

11:28



Jeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie u osób chcących odżywiać się lepiej a przy tym lubiących niebanalne smaki. Świetnie tutaj sprawdził się #olejwielkopolski, który doskonale podkreśla smak potrawy nadając jej delikatnie pikantnego smaku. #olejkonwenanse- tak można określić to szaleństwo na talerzu, które w mój smak wpisało się idealnie!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 gram brokuł 
  • 200 gram batata
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 małej cukinii 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili 
  • przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry 
Marynowane tofu:
  • 200 gram tofu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili 
Cytrynowa kasza gryczana niepalona:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • granat 
  • czarny sezam 
Tofu pokrój w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wymieszaj z tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem z przyprawami. Brokuł podziel na różyczki i gotuj 10 minut na parze. Pozostałe warzywa, czyli batat, cukinię i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników. Duś całość 5 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut wszystkie składniki. Wlej mleko kokosowe i dopraw sos do smaku. Dodaj ugotowany na parze brokuł. Ugotuj kaszę w podanej ilości bulionu. Na koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem. 

Smacznego, Klaudia!







Zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji!


Zobacz także

2 komentarze