Przystawka

Rolada pomidorowa z serkiem i szynką parmeńską

21:57



Ketczup to uniwersalny dodatek a pomysłów na jego wykorzystanie każdy z Was zna conajmniej setki. Idąc jednak tropem tych nieznanych, nowych i niebanalnych postanowiłam wykorzystać go do stworzenia idealnej przekąski na imprezę lub inne przyjęcie podczas którego możecie tym daniem poczęstować swoich gości. Prosta roladka z biszkoptu na bazie właśnie ketchupu z serkiem śmietankowo- chrzanowym i szynką parmeńską to łatwa a zarazem efektowna propozycja przekąski. 

Składniki (na 10-12 kawałków):
  • 3 jaja 
  • 3 łyżki ketchupu Kotlin
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli 
  • szczypta mieszanki przypraw czubryca
  • 200 gram serka śmietanowego 
  • 2 łyżki chrzanu tartego 
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 
  • bazylia świeża 
  • do podania: ketchup Kotlin 
Białka ubij na sztywno. Osobno zmiksuj żółtka z mąką, przyprawami, ketchupem i olejem. W masę pomidorową wmieszaj białka. Dużą blachę o kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej masę a następnie piecz ją w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Serek wymieszaj z chrzanem i posiekaną bazylią. Wysmaruj nim biszkopt a następnie ułóż na nim plastry szynki. Zwiń roladę a następnie owiń ją folią aluminiową. Roladę przed pokrojeniem schłodź w lodówce przez minimum godzinę. Schłodzoną roladę możesz pokroić w plastry. Podaj z ketchupem. 

Smacznego, Klaudia!



Zobacz także

2 komentarze