Sezon na truskawki to ten, który lubię najbardziej. Przez kilka tygodni, kiedy mogę cieszyć się ich smakiem w pełni, staram się korzystać z nich każdego dnia. Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny, zdrowy deser z dużą ilością truskawek. Przepyszny, chrupiący spód z granoli z delikatną jak chmurka masą jogurtowo- truskawkową i galaretką to, zapewniam, niebo w gębie. A przy tym jest to idealny deser, który nie tuczy a smakuje wyśmienicie.

Składniki (na 2 porcje):
  • Potrzebne Ci będą dwie obręcze cukiernicze o średnicy 5 cm i wysokości minimum 8 cm lub mała tortownica o średnicy 8 cm.

Chrupiący spód z granoli:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych
  • lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego przepisu

Lekki sernik truskawkowy na jogurcie:
  • 400 gram świeżych truskawek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki żelatyny + 50 ml wrzątku
Galaretka z truskawkami:
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej
  • 10-12 świeżych truskawek
  • 100 ml wrzątku
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
Przygotowanie spodu z granoli
Na suchej patelni prażę płatki owsiane z posiekanymi orzechami przez 5-6 minut, do zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze na pył. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaję nasiona chia i mieszam. Jeśli używam gotowej granoli jedynie miksuję całość z olejem kokosowym. Obręcze cukiernicze smaruję olejem kokosowym, umnieszczam na talerzu lub desce do krojenia (dobrze jest wyłożyć taką deskę folią spożywczą, wówczas łatwiej jest wyciągnąć gotowe serniczki z formy). Na dno obręczy rozkładam po równo gotowy spód z granoli, mocno dociskam łyżką i umieszczam obręcze ze spodami w lodówce na 30 minut.

Masa jogurtowa
Truskawki miksuję z miodem na gładki mus. Mieszam z jogurtem. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku, chwilę studzę. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodaję do masy jogurtowo- truskawkowej i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut do całkowitego wystudzenia masy, następnie przelewam po równo do obręczy cukierniczych z wystudzonym spodem. Całość umieszczam w lodówce na godzinę.

Ostatni etap
Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Truskawki kroję na ćwiartki i układam w obręczy na wystudzonej już masie jogurtowo- truskawkowej. Wlewam po kilka łyżek galaretki do każdej obręczy, dokładnie tyle by wypełnić je całe. Gotowe serniczki umieszczam w lodówce na kilka godzin lub całą noc do stężenia. Serniczki wyciągam z obręczy za pomocą tzw. "przydasia", który powinien być w zestawie razem z obręczami. Jeśli takiego nie posiadasz należy obkroić nożem serniczek wzdłuż obręczy i delikatnie wypchnąć go łyżką. Przed podaniem możesz udekorować serniczki świeżymi truskawkami.

Smacznego, Klaudia.



Kochani, naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym http://www.naturalniezdrowe.com.pl/ 
Serdecznie zapraszam!

3 komentarze:

  1. Świetne serniczki, takie orzeźwiające.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Lubię takie mini serniczki - fajnie wyglądają i przyjemnie się je zajada :)

    OdpowiedzUsuń