Ciasta na kruchym spodzie

Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia

14:27


 

 

Banoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła się nim sama Księżna Diana... od dziś i ja! Z racji tego, że ciągle natykam się na to obłędne ciacho gdzieś w sieci postanowiłam sprawdzić, gdzie ten obłęd w tym deserze siedzi. No cóż, biorąc pod uwagę to, że w jednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha. 

Składniki:
  • 350 gram ciasteczek digestive (lub czekoladowych lub innych herbatników)
  • 125 gram masła
  • 3 średnie banany
  • kilka łyżek soku z limonki lub cytryny
  • 500 gram gotowej masy krówkowej
  • 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 400 ml śmietany kremówki
  • fix do śmietany 
  • łyżka cukru pudru
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, dość dokładnie aż uzyskamy coś w stylu mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką lub dłonią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie banany kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z masą krówkową. Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy masę krówkową z bananami i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc aby masa się ścięła. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby mogło spokojnie leżakować w lodówce. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto bitą śmietaną, sypiemy na nie kakao i startą gorzką czekoladę.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

19 komentarze

  1. Czy myślisz, że banany można zastąpić innym owocem np ananasem albo truskawakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc banany świetnie współgrają z tym ciastem ale czemu nie? Zastąpiłabym banany malinami albo truskawkami.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Przytyłam 1,7 kg po przeczytaniu przepisu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, do dietetycznych to ciasto nie należy.. :)

      Usuń
  3. A masy krówkowej nie trzeba gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam gotową masę krówkową, której nie trzeba gotować. Można kupić taką, którą należy kilka godzin gotować lub można zrobić masę krówkową samodzielnie- przepis pojawi się niebawem na blogu, zapraszam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Koniecznie, obłędnie słodkie i pyszne ciasto! :)

      Usuń
  5. Na jakie wymiary blaszki ten placuszek ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica tortownicy to 28 cm, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Na jakie wymiary blaszki jest ten placuszek ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko chce mi się słodkiego....ale jak już mi się zachce to lubię słodkie takie własnie do bólu ;) super przepis, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, chociaż faktycznie od samego patrzenia na to ciasto można przytyć hihi :D

      Usuń
  8. Robilam ale kurcze troche ciężko to ładnie wyciągnąć z tortownicy i spód troszke twardawy :( a takie proste sie wydaje, no ale nawet jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po schłodzeniu w lodówce należy ciasto (po wyciągnięciu z niej) odstaeić na kilkanaście minut, by nabrało temperatury pokojowej wtedy znacznie to ułatwi krojenie. Przy tym cieście świetnym rozwiązaniem jest forma z wyciąganym dnem. Mimo wszystko cieszę się, ze ciasto smakowało :)

      Usuń
  9. No własnie zrobilam w takiej typowej tortownicy ale teraz sie przyjrzalam ze nie zrobilam bokow z ciasta :( no nic następnym razem napewno bedzie lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością musi się udać, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Czym mogę zastąpić mix do śmietany? Mieszkam za granicą i nie ma tu czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jeśli pominiesz mix do śmietany, nie powinno sie nic wydarzyć jeśli go nie dodasz. Mix do śmietany zwiększa jej trwałość i powoduje, ze dłużej jest sztywna, nie mniej jednak jej dodatek nie jest konieczny. Dobrze ubita śmietana powinna zachować trwałość. Pozdrawiam

      Usuń