Uwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego z nas. Kilka lat temu moja mama wymyśliła szaszłyki z łososiem. Od tej pory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill.
Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem
Składniki:
- 250 gram łososia
- po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
- 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół
- dwie cebule czerwone
- oregano, pieprz cytrynowy, sól
- skórka z cytryny
Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę. Cebulę na ćwiartki a pieczarki na pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka... i tak do wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia.
Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty, odrobina świeżej bazylii, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut.
Składniki:
- 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę
- po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
- dwie cebule czerwone
- 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół
- sól, pieprz
Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula, marynowany kurczak, papryka, pieczarka... na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po 8-9 minut z każdej strony, tak długo aż kurczak nie będzie surowy.
Czas na dip
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- kilka listków świeżej mięty i bazylii
- dwie krople sosu cajun
Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe
A teraz drink!
- dwa kieliszki Martini Rosso
- dwa kieliszki Sprite (lub więcej)
- oliwka
Brak komentarzy