Jak ja kocham szparagi! Mogłabym je jeść każdego dnia. Siła tkwi w ich prostocie..
Składniki (na dwie porcje, rzecz jasna!):
- 10-12 łodyg szparagów
- jedna cebula dymka wraz ze szczypiorem
- 5 jaj
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Odcedzamy, kroimy na 3 części. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną drobno dymkę (bez szczypioru), smażymy chwilę i dodajemy szparagi, doprawiamy solą. Jaja wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jaja na patelnię do szparagów, mieszamy i smażymy tak długo aż uzyskamy odpowiednio dla nas ściętą jajecznicę. Smacznego!
Brak komentarzy