Składniki:
- 500 gram piersi z indyka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego imbiru
- 6 łyżek sosu słodko-kwaśnego
- łyżka soku z limonki
- tempura/panierka pikantna
- jedna papryka czerwona
- pół słoiczka pędów bambusa
- sok z puszki ananasa
- 5 plastrów ananasa
- papryczka chili
- olej sezamowy
- cebula
- sól
- pieprz
- cebula dymka
Pierś z indyka kroimy w paski i wrzucamy do marynaty zrobionej z sosu sojowego, jednego ząbka czosnku, dwóch łyżek startego imbiru i dwóch łyżek sosu słodko-kwaśnego oraz łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny jeszcze olej sezamowy wrzucamy dwie łyżki startego imbiru, dwa posiekane ząbki czosnku i jedną, drobno pokrojoną, papryczkę chili tak by nasz olej nabrał aromatu. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w paski pędy bambusa i czerwoną paprykę. Smażymy na bardzo dużym ogniu całość przez chwilę, dodajemy ananasa pokrojonego w ćwiartki i smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z ananasa oraz sos słodko-kwaśny. Ewentualnie doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego dla pogłębienia smaku. Teraz czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego!
Brak komentarzy