Składniki:
- 250 gram mięsa mielonego
- dwie czerwone cebule
- dwa ząbki czosnku
- papryczka chili
- pół puszki kukurydzy
- papryka czerwona
- puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym
- 150 ml soku pomidorowego
- pół szklanki wody
- sól
- pieprz
- odrobina cukru do smaku
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- nać pietruszki do posypania
Na maśle i oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy