Frittata ze szparagami to danie, którym można bardzo zdrowo zacząć poranek. Pyszne i sycące śniadanie, które może być alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Ja zakochałam się w szparagach i szkoda, że sezon na nie powoli dobiega końca... 

Składniki:
  • 250 gram szparagów (pół pęczka)
  • pomidor 
  • 4 jaja
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • łyżka śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 50 gram sera żółtego
  • kilka listków bazylii
Szparagi myjemy, odrywamy twardą, łykowatą część i gotujemy przez 4-6 minut w wodzie. Tak by nie były rozgotowane. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na szparagach układamy pokrojone w cienkie plastry pomidory i posiekane drobno cebulkę oraz czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodajemy garść sera i polewamy powstałą masą szparagi i pomidory w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie frittata powinna być gotowa, oczywiście wszystko zależy od wysokości naczynia, moja frittata potrzebowała 30 minut. Przed podaniem posypujemy bazylią. Smacznego! 





Brak komentarzy