Składniki (2 porcje):
Udka:
- 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 gram kurek, umytych, osuszonych
- 100 ml śmietany 30%
- 150 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- cebulka
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie świeży tymianek
- podałam z kluskami serowo-ziemniaczanymi:
- 1 porcja twarogu, zmielonego dwukrotnie
- 1 porcja ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
- na każde 100 gram ziemniaków daję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- sól
Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 35 minut.
Najlepszy sos kurkowy
Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażę drobno posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodaję umyte i pokrojone kurki i całość duszę kilka minut. Wlewam bulion i gotuję całość 6-7 minut. Następnie dodaję śmietanę i redukuję sos o połowę aż zrobi się gęsty. Doprawiam solą i pieprzem. Opcjonalnie świeżym tymiankiem.
Najlepszy sos kurkowy
Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażę drobno posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodaję umyte i pokrojone kurki i całość duszę kilka minut. Wlewam bulion i gotuję całość 6-7 minut. Następnie dodaję śmietanę i redukuję sos o połowę aż zrobi się gęsty. Doprawiam solą i pieprzem. Opcjonalnie świeżym tymiankiem.
Kluski serowo-ziemniaczane:
Składniki na kluski dokładnie, lecz krótko, wyrabiam. Z ciasta robię wałek i kroję na mniejsze kawałki. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem soli i gotuję kluski. Wyławiam je 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy