Idealnie soczyste udka kurczaka otulone szynką parmeńską z najlepszym sosem z kurek podane z kluskami serowo-ziemniaczanymi to uczta dla podniebienia idealna na sobotni lub niedzielny obiad. Polecam szczególnie na specjalną okazję, zapewniam, że domownicy będą zachwyceni takim obiadem!

Składniki (2 porcje):

Udka:
  • 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
Najlepszy sos kurkowy:
  • 100 gram kurek, umytych, osuszonych
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 ml bulionu drobiowego 
  • sól i pieprz
  • cebulka
  • ząbek czosnku 
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie świeży tymianek

  • podałam z kluskami serowo-ziemniaczanymi:
  • 1 porcja twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • 1 porcja ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • na każde 100 gram ziemniaków daję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • sól
Udka w szynce parmeńskiej
Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 35 minut.

Najlepszy sos kurkowy
Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażę drobno posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodaję umyte i pokrojone kurki i całość duszę kilka minut. Wlewam bulion i gotuję całość 6-7 minut. Następnie dodaję śmietanę i redukuję sos o połowę aż zrobi się gęsty. Doprawiam solą i pieprzem. Opcjonalnie świeżym tymiankiem.
 

Kluski serowo-ziemniaczane:
Składniki na kluski dokładnie, lecz krótko, wyrabiam. Z ciasta robię wałek i kroję na mniejsze kawałki. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem soli i gotuję kluski. Wyławiam je 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
 
 
Smacznego, Klaudia.

 
 

Brak komentarzy