Kolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień?
Składniki (na około 8 tostów):
- 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!)
- dwa jaja
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli i pieprzu
- jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek)
- mała szalotka
- ząbek czosnku
- kilka gałązek bazylii
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony- tak by się nie przypaliły. Podajemy z salsą pomidorową. Smacznego!
Brak komentarzy