Szparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na to, jak można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne!
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 15-20 szparagów
- sól
- pieprz
- dwie łyżki musztardy dijon
- dwie łyżki śmietany 12%
- dwie łyżki miodu
Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę, śmietanę i miód mieszamy razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Piersi z kurczaka smarujemy odrobiną sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy tworząc roladki. Ponownie powstałe roladki zawijamy w szynkę parmeńską. Dno naczynia żaroodpornego polewamy resztą sosu miodowo-musztardowego. Na tym układamy roladki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. W połowie czasu warto je obrócić by równomiernie z każdej strony były podpieczone. Ja podałam roladki z puree ziemniaczanym. Było pysznie!
Brak komentarzy