Gyros to sałatka, którą zna chyba każdy. Przepisów na tą sałatkę jest pewnie tyle co osób, które ją przyrządzają. Ja uwielbiam wersję mojej mamy z pomidorem świeżym, ogórkiem świeżym i kiszonym, z kukurydzą i najlepszym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 400 gram piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • keczup
  • 2-3 łyżki majonezu
  • dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • pół puszki kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 ogórek świeży
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone
  • łyżka oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie do gyrosa 30 minut i smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i również smażmy na patelni na maśle. W międzyczasie warto przygotować sos czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną, koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. W naczyniu układamy warstwami:
  1. Posiekana kapusta pekińska
  2. Usmażony kurczak
  3. Cebulka 
  4. Keczup 
  5. Kukurydza
  6. Ogórki konserwowe
  7. Pomidor
  8. Ogórek świeży
  9. Keczup
  10. Papryka czerwona
  11. Sos czosnkowy
  12. Kapusta pekińska
Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy