Gyros to sałatka, którą zna chyba każdy. Przepisów na tą sałatkę jest pewnie tyle co osób, które ją przyrządzają. Ja uwielbiam wersję mojej mamy z pomidorem świeżym, ogórkiem świeżym i kiszonym, z kukurydzą i najlepszym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 400 gram piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- pół główki kapusty pekińskiej
- keczup
- 2-3 łyżki majonezu
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- pół puszki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory malinowe
- 1 ogórek świeży
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone
- łyżka oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie do gyrosa 30 minut i smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i również smażmy na patelni na maśle. W międzyczasie warto przygotować sos czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną, koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. W naczyniu układamy warstwami:
Brak komentarzy