Drób

Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą

15:10



Uwielbiam tarty, mogłabym je jeść cały czas. Tym razem kolejna odsłona tarty- tym razem z pysznymi kurkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania
  • 3 jajka
  • 100 gram masła o temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia
  • szczypta soli
  • dwie łyżki wody-opcjonalnie 
  • 200 gram kurek 
  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 150 gram fety
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 100 gram żółtego sera Gouda
  • cebulka 
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • chilli w płatkach

Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik z mąki, jaja, masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z oliwą z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kilka minut na średnim ogniu. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Grillujemy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony, potem kroimy pierś w plastry. Roztrzepujemy dwa jaja ze śmietaną i dodajemy starty ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na kolejne 15-20 minut. Gotowe, smacznego!





Zobacz także

0 komentarze