Nasze inspiracje

Jajka zapiekane w cieście filo z pesto, pomidorkami i serem mozzarella

08:00


Kolejna propozycja na danie z jajem, które nada się również na śniadanie Wielkanocne o ile mamy czas i chęci je przygotować. Danie jest proste a zarazem bardzo smaczne. Z pewnością zrobiłoby ogromne wrażenie na domownikach w Święta. Danie można przygotować również w kokilkach i wbić po jednym jajku. Wtedy porcje będą mniejsze. Spektakularna odsłona jajek idealna na śniadanie.

Składniki (na 2 duże porcje):
  • 2 płaty ciasta filo
  • 4 jajka
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 50 gram sera mozzarella
  • 1/2 szklanki pesto z bazylii*
  • szczypta soli i pieprzu
  • listki bazylii do dekoracji
  • masło do wysmarowania foremek

Bazyliowe pesto:
  • ponad 1 szklanka listków i łodyg bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki orzechów pinii lub nerkowców
  • szczypta soli i pieprzu
  • jeśli jest taka potrzeba to kilka łyżek wody by pesto było kremowe
Całość miksuję na gładką pastę.

Pierwszy płat ciasta filo smaruję połową pesto, składam na cztery części a każdą z nich staram się smarować pesto. Tak samo postępuję z drugim płatek. Dwa naczynia żaroodporne: kokilki lub tartaletki ceramiczne smarują masłem a na ich dnie układam przygotowane ciasto filo. Pomidorki kroję w ćwiartki a mozzarellę rwę na mniejsze kawałki. Jeśli zostało mi trochę pesto to smaruję nim wierzch ciasta, następnie dodaję pomidorki oraz porwaną mozzarelle. Teraz do każdego naczynka wbijam po dwa jajka, doprawiam solą i pieprzem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie piekę przez 20 minut. Dekoruję listkami bazylii i podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze